Så kan företagaren motverka penningtvätt

Penningtvätt är ett globalt problem som bland annat innebär att företag används för att tvätta illegalt intjänade pengar. Victoria Müller, kvalitetsrådgivare på branschorganisationen Srf konsulterna, berättar hur företagaren tillsammans med sin redovisningskonsult kan motverka att företaget utnyttjas i kriminella syften.

I en tid då organiserad brottslighet ökar och genomsyrar samhället på olika plan gäller det att företagare är uppmärksamma för att inte själv drabbas av kriminella som vill tvätta pengar genom företaget.

Redovisningskonsulten – företagarens viktigaste partner

En av företagarens viktigaste samarbetspartners för att motverka penningtvätt är redovisningskonsulten.

Genom att lämna de uppgifter och den information som redovisningskonsulten behöver för att kontrollera att affärsrelationen är seriös säkerställs att penningtvättslagen följs. Det kan till exempel handla om att visa legitimation, delge uppgifter om ägarförhållanden, berätta om verksamheten, förklara varför vissa transaktioner eller affärer genomförs samt ibland även förklara varifrån pengarna kommer.

– De kontroller som redovisningskonsulten behöver göra motsvarar de frågor som banken ställer för att kunna erbjuda sina tjänster, säger Victoria Müller och tillägger:

– Redovisningskonsulten är också, precis som banken, skyldig att rapportera till Finanspolisen vid misstanke om penningtvätt. Det finns ett meddelandeförbud som innebär att ingen information får lämnas om att rapportering har skett.

Förståelse för företagens verksamhet

Victoria Müller förklarar vidare att redovisningskonsulten måste förstå företagens verksamhet för att bland annat kunna planera tidsåtgång samt vilken kompetens som behövs för att kunna utföra uppdragen som en proaktiv rådgivare.

– I enlighet med penningtvättlagstiftningen upprättar redovisningskonsulten även en riskprofil avseende företagens verksamhet. Riskprofilen ligger till grund för att motverka penningtvätt och är ett naturligt led i redovisningstjänsten, säger hon.

Auktorisation – en kvalitetsstämpel

Srf auktoriserade redovisningskonsulter tillhandahåller kvalitetssäkrade tjänster. Det innebär att tjänsterna håller hög kvalitet enligt konceptet “rätt från början”. Det ställs höga krav på rutiner, kontroller och kompetensutveckling. Det gör redovisningskonsulten till företagarens viktigaste partner och bidrar till att företagaren slipper tänka på redovisning och i stället kan fokusera på att utveckla sin verksamhet.

– Redovisningskonsulten ska fortlöpande upprätthålla sin kompetens och ges möjlighet att ta del av de utbildningar och hjälpmedel vi som branschorganisation erbjuder.

Så när konsulten ställer frågor för att uppnå god kundkännedom är det bara en del av den kvalitetssäkrade tjänsten, avslutar Victoria Müller.

The post Så kan företagaren motverka penningtvätt appeared first on Tidningen Konsulten.



Så förändrar EU:s nya momsreform framtiden för svenska företag

EU:s nya momsreform ViDA revolutionerar momshanteringen med e-fakturering och digitalisering. Vad betyder det för svenska företag? Fredrik Andersson Carlö från Skatteverket reder ut …

Nya SNI-koder – så kan du förbereda dig!

Snart lanseras nya SNI-koder (Standard för svensk näringsgrensindelning). Förändringen innebär att många företag behöver agera för att säkerställa att deras verksamhet är korrekt …

Begränsad möjlighet till avdrag för ränteutgifter

Från och med beskattningsåret 2025 och framåt gäller en begränsad avdragsrätt för ränteutgifter i inkomstslaget kapital för privatpersoner. Det är en stor förändring för …

Förenklade regler för fåmansföretag: Vad innebär förslagen för dig som delägare?

Du kanske har hört att det finns ett förslag på ändrade regler för beskattning av andelar i fåmansföretag. Du kanske ställer dig frågan om det är något du som delägare borde göra …

Bolag och Brott: Nya lagar ger myndigheter skarpare verktyg mot ekonomisk brottslighet

Regeringen har nu godkänt flera förslag från utredningen ”Bolag och Brott” och vid årsskiftet skärps Sveriges regler mot ekonomisk brottslighet. Myndigheter får fler och bättre verktyg …

Färdplan för Sverige: Så ska vi hänga med i AI-utvecklingen

I december förra året tillsattes en kommitté med uppdrag att identifiera behov av och lämna förslag på åtgärder som kan bidra till att stärka utvecklingen och användningen av …

Från den 1 december sänks räntan på skattekontot

Nu sänks räntorna på skattekontot för andra gången i år. Det gäller både kostnadsräntan och intäktsräntan. De nya räntorna gäller från och med den 1 december 2024. Den sänkta …

Satsa på hållbara finanser och häng med i Europas gröna omställning

Hållbarhet är på allas läppar och omfattar mycket mer än klimat och miljö. Det omfattar även hållbara finanser. För små och medelstora företag blir det avgörande att lägga resurser …

Hans Hallengren: ”Redovisningskonsulter behövs för att bygga långsiktiga och hållbara företag”

Som grundare och ordförande för Sveriges Internationella Företagarförening (SvIFF) arbetar Hans Hallengren för att skapa ett mer inkluderande och hållbart samhälle. Här berättar han om …

Dags för julbord – här är skattereglerna du måste ha koll på

Julen är snart här, och du kanske funderar på att bjuda dina anställda eller kunder på ett trevligt julbord? Men vad får du egentligen dra av? Julbord och julfest med anställda  …

Senaste nytt